Arnsberg

Arnsberg is een van de eerste oude stadjes die je aandoet als je vanuit Dortmund Het Sauerland binnenrijdt. Arnsberg is de historische toegangspoort tot het “Land der duizend bergen” zoals de Sauerlanders zelf beweren. Dit in combinatie met het glooiende landschap en de bosrijke omgeving zorgt ervoor dat Arnsberg geliefd is bij vakantiegangers. Er zijn dan ook genoeg hotels en vakantiehuizen in de stad zelf en de omgeving om te verblijven.

Arnsberg bezienswaardigheden
De oude stad heeft een middeleeuwse stadscentrum dat in de loop van de geschiedenis intact is gebleven. Mede doordat het oude stadscentrum op een vlakke berg gebouwd is om aanvallen van vijanden af te kunnen slaan. De burcht ruïne in het historische centrum is prachtig om te zien. De middeleeuwse stadswal heeft nog originele uitkijktorens. Overige blikvangers zijn het oude stadhuis, de stadskapel, klokkentoren en de Opstandingskerk.

Hedetendage kun je in Arnsberg ontspannen slenteren, winkelen en/of een terrasje pakken. Regelmatig is er straattheater en openlucht concerten in het oude centrum. Ook hebben zich vele kunstenaars in en rond het oude centrum gevestigd. Ateliers zijn hier genoeg te vinden en vele tentoonstellingen en kunstfestivals zijn berucht in de wijde omgeving.

Arnsberg omgeving
Arnsberg ligt in het noorden tegen het bosrijke Arnsberger Wald en in het zuiden tegen natuurpark Homert. Door Arnsberg zelf stromen de Röhr en Möhne die in de Ruhr uitmonden. Geen wonder dat de omgeving ideaal is voor allerlei activiteiten. Arnsberg is dan ook de plaats waar velen een vakantiehuisje in de omgeving of een hotel boeken om te fietsen en wandelen en/of te vissen in de genoemde rivieren.